Fons Jansen - ´De Lachende Kerk´ (1964) - Lp

Alphonsus Paulus Johannes Maria (Fons) Jansen (Bussum, 12 oktober 1925Hilversum, 23 maart 1991) was een Nederlandse cabaretier en schrijver.
Jansen werd als derde van de vier geboren in een muzikaal gezin. Zijn vader was cellist, zijn moeder concertpianiste en zijn oudere zus Annemiek Padt-Jansen, die later de politiek in ging, bespeelde de harp.
Door zijn vader kwam Fons Jansen al op jonge leeftijd in aanraking met opera's, operettes, concerten, toneel, revue, cabaret en film. Toch verbood hij de toneelaspiraties die zijn zoon had na het zien van een voorstelling van de vermaarde clown Buziau.
Als medewerker van 'Waalheuvel' geeft Jansen lezingen die door hun komische aard zouden uitmonden in zijn eerste cabaretprogramma, De Lachende Kerk uit 1962. Voor het eerst kan er worden gelachen om de kerk, ook door gelovigen. De boodschap 'twijfelen is toegestaan' is een bevrijding voor Jansens publiek dat veelal een strenge katholieke opvoeding heeft genoten. Met milde spot wil hij aantonen hoe belachelijk het instituut 'Kerk' op bepaalde gebieden is en hoe dat instituut een hele generatie in verwarring heeft gebracht. Het programma zit vol met woordspelingen en grappen. Maar Jansen is meer dan een moppentapper. Hij is een strijder tegen de psychische terreur van de katholieke moraal zoals hij die heeft ondervonden, en wil zorgen dat een volgende generatie die zal worden bespaard.

Op 6 mei 1962 ging 'De lachende Kerk' in première, een programma waarin Jansen de Rooms-Katholieke Kerk op de hak nam.
 Samen met Plemper, die hem zowel begeleidde op piano als het technische aspect voor zijn rekening nam, had Jansen de stap naar het cabaret gemaakt.
De voorstelling werd al snel met enthousiasme ontvangen, en Jansen en Plemper zouden tot 1965 door het land toeren.


Side A
A1. Roomsen
A2. Weet Je Nog Wel Oudje
A3. Hoe Moet Ik Leven
A4. Lekker Alles Zeggen

Side B
B1. Bent U Ertegen
B2. De Pastoor
B3. Sentimenteel

Credits
Notes
Release: 1965
Genre: Nederlandstalig / Cabaret
Format: LP
Label: Columbia Records
Catalog# HSX 121
Prijs: € 10,00

Vinyl: Goed
Cover:  Goed

http://www.ad-vinylrecords.com/product/jansen-fons-hoogtepunten-uit-cabaret-de-lachende-kerk-lp/

0 comments:

Een reactie posten