De Strangers - Het Jaar Van De Strangers (1975) Lp

De Strangers was een Antwerpse groep die vooral bekendheid verwierf door humoristische - vaak maatschappijkritische - teksten in het Antwerps dialect op zeer bekende hit-melodieën te zingen.
De groep werd op 8 mei 1952 opgericht door Gust Torfs, Alex Boeye, Pol Bollansee en John De Wilde, al zongen ze toen nog in het Standaardnederlands. Hun eerste optreden vond plaats op 7 januari 1953 in Hoboken. Tegen 1965 hadden ze al 1000 keer opgetreden.
De Strangers specialiseerden zich erin de hits van het moment opnieuw op te nemen, maar over de oorspronkelijke melodie hun eigen, humoristische teksten te zingen. In het begin deden ze dit nog in het Algemeen Nederlands, later definitief in hun Antwerps dialect. Hun grote voorbeeld was zanger Frans Lamoen. Ze dankten hun populariteit vooral aan het feit dat iedereen de oorspronkelijke melodieën kon meeneuriën en hun vertalingen voor de meeste Vlamingen beter begrijpbaar waren dan de oorspronkelijke talen waarin de hits werden gezongen. Toch waren hun nummers nooit letterlijke vertalingen, maar altijd volslagen nieuwe teksten over vaak compleet andere onderwerpen.
Een ander deel van hun succes dankten ze aan het feit dat hun teksten vaak een satirisch, maatschappijkritisch, populistisch kantje hadden. Ze zongen spotliederen tegen allerlei politieke strekkingen en wetten, over allerlei maatschappelijke en sociale thema's en vaak zelfs over trends die tijdens een specifieke periode of jaar populair waren.
Hierbij schuwden ze ook minder politiek correcte boodschappen niet. Het lied De Gastarbeider bijvoorbeeld, handelt over de slechte manier waarop de eerste generatie allochtonen hier werd verwelkomd en aan hun lot werd overgelaten. Het nummer Ziekenkas daarentegen, nam dan weer de allochtonen op de korrel.

In 1974 hadden de Strangers een hit met Schele Vanderlinden (op de melodie van Dalida's Gigi L' Amoroso), Chop-shoy fighting (Kung Fy Fighting) (1975).
Twee jaar later parodieerden ze Paloma Blanca door de George Baker Selection als Oh Mijnen Blauwe Geschelpte, een lied over de duivenmelkerij.
Deze nummers komen van het album "Het Jaar Van De Strangers" uit 1975.



Side A
A1.  Chop-Shoy Fighting
A2.  Toffe Vrouwkes
A3.  ‘T Sleutelkind
A4.  Den Tijd Van Rock And Roll
A5.  Va, Weurd Wakker Want We Moette Gon Doppen
A6.  Oh, Mijnen Blauwe Geschelpte

Side B
B1.  Het Jaar Van De Vrouw
B2.  Den Ouwe Fonograf
B3.  ‘T Olefante-lieke
B4.  Iiza Sjokkel
B5.  Dag Zomer
B6.  Antwarpen

Notes
Release: 1975
Genre: Belgisch, Parody
Format: LP
Label: Decca Records
Catalog# 163025
Prijs: €5,95

Vinyl: Lichte Gebruikerssporen
Hoes: Goed

http://www.ad-vinylrecords.com/product/strangers-de-het-jaar-van-de-strangers-lp/

0 comments:

Een reactie posten